Tuskinpa kukaan vastuunsa tunteva rohkenisi luvata, että hän voi antaa yksiselitteisiä ja tyydyttäviä vastauksia kaikkiin elämän syvimpiä asioita koskeviin kysymyksiin.

Sanallinen ilmaus on aina viitteenomaista ja puutteellista. Parhaimmillaan se voi käydä johdannoksi omakohtaisen ymmärtämisen ja oivaltamisen suhteen.

Me emme voi siirtää omaa tajuntaamme toisen tietoisuuteen muutoin kuin paloittelemalla sitä ajatusmuotoihin, jotka parhaimmillaan voivat alkaa laajeta ja syvetä vastaanottajassa, mikäli hänessä löytyy ”sisäisiä reseptoreita” kosketeltavaan asiaan.

Jokainen meistä on ainutlaatuinen. Meidän kiinnostuksemme kohteet poikkeavat monin tavoin toisistaan, kuten myös ne mielen luontaiset painopisteet, joiden kautta me pääsääntöisesti lähestymme asioita. Jotkut suhtautuvat asioihin järkeillen, toiset haluavat kokea niitä tunteidensa kautta, monet muut keskittyvät mieluiten ulkonaiseen toimintaan.

Meissä kaikissa on myös elämän ja itsemme luomia ehdollistumia, jotka saattavat rajoittaa kaikkea sitä, mitä me haluamme ottaa tarkasteltavaksemme. Tällaisia poissulkevia rajoituksia esiintyy hyvin paljon etenkin uskonnollisissa asioissa, joissa on usein jo lapsuudessa omaksuttu valmiita ja ehdottomia tulkintoja.

Valitettavan usein uskonnollisten asioiden käsittelyyn liittyy myös eriasteisia pelkoja, joita ympäristön paine on aikojen saatossa saanut aikaan. Aggressiivisen suhtautumisen ja vaikeiden asioiden käsittelyn torjunnan takaa löytyy tavallisesti enemmän tai vähemmän tiedostettuja pelkotiloja.

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan olen tutkinut eri uskontoja ja filosofioita löytääkseni niistä sellaista ydinsanomaa, jota voitaisiin luonnehtia arkkityyppiseksi, yleispäteväksi meidän ihmisten ja muun luomakunnan suhteen.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena minulla on ollut kristillinen ajattelu: sen synty, muutokset, tulkinnat, yhteneväisyydet ja eroavuudet muiden uskontojen ja filosofioiden suhteen.

Olen esittänyt näkemyksiäni mm. laatimalla selitysteokset Tuomaan ja Johanneksen evankeliumeista, sekä kirjoittamalla lukuisia artikkeleita ja luentoja, sekä osallistumalla blogikeskusteluihin. Mitä enemmän olen paneutunut kristillisten ydinteemojen kehitykseen, sitä moniulotteisemmiksi ovat myös näkemykseni avartuneet.

Niin sanotussa sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu johtaa vain harvoin asioiden syvälliseen tarkasteluun, koska keskustelijat ovat joko liian kaukana toisistaan, tai lähinnä tukevat toistensa kiinteitä kannanottoja.

****

Tarkoituksenani on tässä tarjota mahdollisuus tehdä kysymyksiä elämän henkisestä ulottuvuudesta, elämän tarkoituksista ja keinoista, joilla me ihmiset yleensä voisimme omalla kohdallamme edistää tarkoitusten toteutumista.

Alla olevista linkeistä voitte saada jonkinlaisen ennakkokäsityksen (toivottavasti ei ennakkoluuloa) siitä, millaisia synteesejä olen saanut kehiteltyä.

Te voitte esittää minulle kysymyksiä avoimesti kommenttien kautta, tai suoraan sähköpostitse, jolloin myös vastaan ainoastaan henkilökohtaisesti.

 

Kysymykset yksityisesti (vastaus sähköpostissa)

[email protected]

                            

Seuraavista linkeistä voitte saada käsityksen ajatuksistani:

 

 Tuomaan evankeliumi selityksin varustettuna:

https://www.netikka.net/studiomielty/Tuomaan%20evankeliumin%20avain.html

Johanneksen evankeliumi selityksin varustettuna:

https://www.netikka.net/studiomielty/Johanneksen%20evankeliumin%20eksegesis.html

Esitelmiä ja artikkeleita henkisistä teemoista:

https://www.netikka.net/studiomielty/kotis8.html

Mestari Eckhartin saarna:

https://www.netikka.net/studiomielty/kotis5.html

Kirjoituksia englanniksi:

http://fundam1.vuodatus.net/

Muistolauseita surun hetkiin:

https://www.netikka.net/studiomielty/muistolaus.htm